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Comparative analysis of fatty acids, tocopherols and phytosterols content in sunflower cultivars (Helianthus annuus) from a three-year multi-local study Phyton
Ayerdi Gotor,A; Berger,M; Labalette,F; Centis,S; Daydé,J; Calmon,A.
Sunflower oil is naturally rich in both unsaturated fatty acids and numerous minor components, with high levels ofa-tocopherol and phytosterols that could play an important role in plant protection. These micronutriments, tocopherols and phytosterols, also exhibit health benefits for humans including reducing both cardiovascular diseases and aging disorders. a−Tocopherol represents more than 95% of total sunflower tocopherol and has the greatest vitaminic activity. Furthermore, this oil contains high amounts of β-sitosterol which is a promising health beneficial phytosterol. The objective of this study was to compare the content and composition of fatty acids, tocopherols and phytosterols in sunflower oil between different cultivars and...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Sunflower oil; Fatty acids; Tocopherols; Phytosterols; Genotype x environment interaction; Temperature.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1851-56572015000100004
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Desempenho agronômico de genótipos de girassol cultivados sob condições do Semiárido brasileiro. Infoteca-e
DRUMOND, M. A.; CARVALHO, C. G. P.; OLIVEIRA, A. R. de; SIMOES, W. L.; TAVARES, J. A.; SILVA, J. S. da.
A seleção de genótipos de girassol mais adaptados às condições edafoclimáticas de regiões semiáridas possibilita uma maior sustentabilidade para seu cultivo. O objetivo deste estudo foi avaliar o desempenho agronômico de genótipos de girassol cultivado sob dependência de chuva nas condições edafoclimáticas da Chapada do Araripe, Pernambuco. O experimento foi desenvolvido na Estação Experimental do Instituto Agronômico de Pernambuco, em Araripina-PE, no delineamento de blocos casualizados, com quatro repetições e oito tratamentos, correspondentes aos genótipos de girassol: BRS G52, BRS G58, BRS G59, BRS G60, BRS G61, BRS 323, Multissol e SYN 045 (testemunha). Avaliaram-se as seguintes características de desempenho: dias para atingir 50% da floração e...
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Produção de aquênios; Semiárido; Chapada do Araripe; Girassol; Planta Oleaginosa; Helianthus Annuus; Genótipo; Semente; Sunflower oil.
Ano: 2022 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1142717
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Effect of edible quinoa protein-chitosan based films on refrigerated strawberry (Fragaria × ananassa) quality Electron. J. Biotechnol.
Valenzuela,Carolina; Tapia,Cristian; López,Luis; Bunger,Andrea; Escalona,Victor; Abugoch,Lilian.
Background Strawberries are non-climacteric fruits with a low respiration rate, but are subject to serious fungal deterioration during postharvest handling. The edible coatings based on chitosan (CH), quinoa protein-chitosan (Q/CH) and quinoa protein-chitosan-sunflower oil (Q/CH/SO) may provide a solution to this problem. Thus, in this work CH, Q/CH and Q/CH/SO were elaborated and applied to fresh strawberries, and its effect on the strawberries shelf life during storage for 15 d was evaluated by mold and yeast count, fungal decay, carbon dioxide rate, physicochemical properties, and sensory evaluation. Results On all analysis days, the strawberries coated with the film-forming CH, Q/CH and Q/CH/SO solutions presented a significant lower amount of mold and...
Tipo: Journal article Palavras-chave: Chitosan; Edible films; Quinoa protein; Strawberry; Sunflower oil.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-34582015000600004
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Extração de óleo de girassol utilizando miniprensa. Infoteca-e
OLIVEIRA, M. F. de; VIEIRA, O. V..
Um dos entraves do desenvolvimento do girassol no brasil é a pequena quantidade de indústrias esmagadoras de grãos. As regiões distantes das indústrias tendem a ficar impossibilitadas de cultivá-lo, devido ao elevado custo de transporte. Tem surgido no mercado miniprensas para a extração de óleos vegetais diversos, ideal para propriedades e cooperativas de pequenos produtores, apresentando capacidade de processamento de 20 a 50 quilos de matéria prima por hora. Uma das principais características do girassol, quando comparado a outras oleaginosas é a facilidade do seu processamento. As sementes de girassol são processadas inteiras e à temperatura ambiente (dispensando cozimento prévio). O óleo obtido com girassol pode ser consumido sem refino. O óleo ao...
Tipo: Documentos (INFOTECA-E) Palavras-chave: Girassol; Óleo; Óleo Vegetal; Tecnologia de Alimento; Helianthus Annuus; Sunflower oil.
Ano: 2004 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/457158
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Increased Foliar Activity of Isoproturon+Tribenuron and Pyroxsulam Against Little Seed Canary Grass and Field Bindweed by Proper Adjuvant Selection in Wheat Planta Daninha
RIZWAN,M.; TANVEER,A.; KHALIQ,A.; ABBAS,T.; IKRAM,N.A..
ABSTRACT: Using an adjuvant to optimize and increase the foliar activity of post emergence herbicides is an acceptable way to reduce their side effects. Field researches were conducted to detect a suitable adjuvant for two post-herbicides namely, isoproturon+tribenuron and pyroxsulam against little seed canary grass (Phalaris minor) and field bindweed (Convolvulus arvensis). Treatments were, isoproturon+tribenuron at 1,025 g a.i. ha-1 (recommended dose) and pyroxsulam at 140.6 g a.i. ha-1 (recommended dose) alone or their reduced dose (75% of the recommended dose) isoproturon+tribenuron at 769 and pyroxsulam at 105.5 g a.i. ha-1, tank mixed with three different adjuvants viz. alkylethersulphate sodium salt at 400, fatty alcohol ethoxylate at 200 and...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Wheat; Herbicides; Adjuvant; Alkylethersulphate sodium; Fatty alcohol ethoxylate; Sunflower oil.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-83582018000100224
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Preferences for sunflower oil produced conventionally, produced with nanotechnology or genetically modified in the Araucanía Region of Chile Ciencia e Investigación Agraria
Schnettler,Berta; Crisóstomo,Gloria; Mills,Natally; Miranda,Horacio; Mora,Marcos; Lobos,Germán; Grunert,Klaus G.
In light of the increasing use of nanotechnology in food production, consumer acceptance of sunflower oil produced with nanotechnology or from genetically modified (GM) plants and the conventionally produced raw materials available in Temuco (Araucanía Region, Chile), market segments were differentiated with respect to their acceptance of nanotechnology and characterized according to their sociodemographic characteristics and food neophobia level. To achieve this aim, a survey was administered to 400 people. Using a conjoint analysis, the brand (33.6%) and production system (32.6%) were determined to be more important than the price (19.2%) and health certification (14.6%); national brands, produced conventionally with a health certification seal and sold...
Tipo: Journal article Palavras-chave: Sunflower oil; Transgenic food; Nanotechnology.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-16202013000100002
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Qualidade do óleo extraído de aquênios de girassol produzidos na região Nordeste do Brasil. Infoteca-e
CARVALHO, C. G. P.; MAZZOLA, L. F.; CARVALHO, L. M. de; CARVALHO, H. W. L. de; MANDARINO, J. M. G.; DRUMOND, M. A.; SILVA, M. R. da.
bitstream/item/205742/1/boletim-23.pdf
Tipo: Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento (INFOTECA-E) Palavras-chave: Helianthus Annuus; Girassol; Ácido Linoléico; Óleo Vegetal; Sunflower oil; Palmitic acid; Linoleic acid; Oleic acid; Stearic acid; Vegetable oil.
Ano: 2019 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1115408
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